Prednosti autoplina

 

Poboljšanje kvaliteta vazduha

Autoplin nudi trenutno, konkretno rješenje poboljšanja kvaliteta vazduha, posebno u gradskim područjima. Kada je riječ o lebdećim emisijama glavnih regulisanih otrovnih plinova, emisije autoplina su medu najnižima od svih danas dostupnih automobilskih goriva. Kompetentna znanstvena istraživanja pokazala su da autoplin stvara 50 % manje ugljen monoksida, 40 % manje ugljen-vodonika, 35 % manje dušičnih oksida (NOx ) i potencijalno 50 % manje ozona u poređenju s benzinom. Zdravstvene prednosti tih nižih emisija su značajne.

 

 

Borba protiv klimatskih promjena

Autoplin može igrati važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena. Njegove su emisije plinova koji izazivaju efekt staklenika medu najnižima od svih komercijalno dostupnih goriva, računajući cijeli vijek trajanja. Primjera radi, autoplin u prosjeku može proizvesti 20% manju protivrijednost C02 u odnosu na benzin kada se računaju ukupne emisije od izvora do crpke. Kada se mjere samo razine emisija iz ispušne cijevi, autoplin stvara do 15% manje emisija.

 

 

Ušteda novca

Autoplin je uglavnom jeftiniji od benzina oko 45 %. Vozači koji prevaljuju velik broj kilometara mogu povratiti uloženi novac u instalaciju autoplina u vozilu već tokom prve godine korištenja.

 

 

Uživajte u izboru

Ford, GM, DaimlerChrysler, Toyota, Nissan, Mitsubishi, Daihatsu, Vauxhall, Proton, Volvo, Renault, Peugeot, Opel, Fiat i drugi, gotovo svi veći proizvođači vozila, uveli su vozila i nove motore posebno izrađene za rad na čisti, isplativi autoplin. Neki modeli podržavaju i dvostruki sistem napajanja gorivom - time je vozačima omogućeno jednostavno prebacivanje s autoplina na benzin, što gotovo udvostručuje autonomiju. Nekoliko drugih proizvođača vozila takođe počinje proizvoditi vozila namijenjena autoplinu.

 

 

Jednostavno snadbijevanje

Vozila na autoplin mogu se snadbijevati gorivom na više od 36.000 pumpi širom svijeta. U Crnoj Gori postoji xy mjesta gdje se legalno toči autoplin. Vrijeme punjenja spremnika kod vozila na autoplin jednako je vremenu punjenja kod benzinskih vozila. Točenje autoplina stoga je puno brže i jednostavnije nego što je to slučaj s drugim alternativnim gorivima.

 

 

 

 

Postizanje maksimalnih rezultata

Rezultati i radne karakteristike vozila na autoplin usporedive su s tradicionalnim motornim gorivima i bolji su od ostalih alternativnih goriva. Autoplin je visokooktansko gorivo koje omogućuje veću izlaznu snagu motora i učinkovitost te smanjuje potrošnju goriva, habanje motora i potrebe za održavanjem. Autoplin također postiže najbolje rezultate među alternativnim gorivima kada je riječ o pokretanju vozila u hladnim podnebljima.

 

 

Zajamčena sigurnost

Usavršene tehnologije doprinijele su unapređenju sigurnosne opreme kod korišćenja plina u automobilu. Spremnici su puno čvršći od usporedivih spremnika za benzin te mogu podnijeti jake udare u slučaju sudara. Novi sigurnosni ventili automatski se zatvaraju ako u sistemu napajanja gorivom dode do curenja, što znači da plin više ne moze isticati iz spremnika. Osim toga, automobil na autoplin ima zatvoren i ekološki neškodljiv sistem napajanja gorivom koji sprječava prolivanje i hlapljenje goriva.

 

 

Vozni parkovi - isplativa investicija

Vozila zračnih luka i hotela, taksiji, autobusi, osobni i radni kombiji, dostavna vozila, vozila za iznajmljivanje, policijska vozila i školski autobusi - svi mogu koristiti autoplin. Vozni parkovi mogu profitirati vožnjom na autoplin koristeći prednosti praktičnosti i nižih troškova vezanih uz centralnu opskrbu. Osim toga, troškovi goriva predstavljaju važan poslovni rashod koji se u znatnoj mjeri može smanjiti prelaskom na autoplin.

 

 

Pouzdane zalihe

Vozila na autoplin godišnje potroše više od 16 miliona tona propan-butan plina, što predstavlja oko 8 % svjetske potrošnje propan-butan-a. Autoplin nije novo gorivo, već pouzdano, čisto i praktično alternativno gorivo sa statistički dokazanim rezultatima. Postojeći globalni kapaciteti za proizvodnju i distribuciju jamče obilje lako prenosivog proizvoda potrebno za pouzdane zalihe u budućnosti.